Maatregelen ter voorkoming van overlast door ratten en overig ongedierte

februari 2, 2022 admin Geen categorie


Voorkomen is beter dan genezen….

Ratten en overig ongedierte kunnen schade en overlast veroorzaken en kunnen ziektes overbrengen. Hierom is het belangrijk maatregelen te nemen om dit te kunnen voorkomen. U, als buurtbewoner, kan zelf al diverse maatregelen nemen.

Enkele tips;

  • Leg of hang geen voedsel in uw tuin. Wilt u toch voedsel ophangen voor de vogels? Hang (vaker) kleine hoeveelheden op die door de vogels snel opgegeten kunnen worden. Ruim het geknoeide voedsel wat op de grond valt ook op.
  • Plaats geen afval of etensresten in zakken in uw tuin. Bewaar afval in goed afsluitbare containers of afvalbakken.
  • Wanneer u fruitbomen in uw tuin hebt blijf dan alert op valfruit. Ruim overrijp en rottend (val)fruit direct op.
  • Heeft u dieren zoals kippen, konijnen of volièrevogels in uw tuin? Voorkom dan dat ratten het voedsel in het hok en de ren kunnen bereiken. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door het hok aan de buiten-, boven,- en onderzijde te voorzien van zeer fijnmazig gaas.
  • Zorg dat kieren van uw huis, schuur en garage die groter zijn dan 0.5 cm worden afgedicht zodat er geen ratten naar binnen kunnen komen om de warmte op te zoeken en om te kunnen nestelen. Wanneer er grote stootvoegen aanwezig zijn plaats hier dan stootvoegroosters (zie foto in de bijlage) in. Dan kunnen er buiten ratten ook geen muizen of insecten binnen dringen.
  • Houdt uw woonomgeving en uw schuur of garage regelmatig schoon en ruim deze op. Dat maakt de omgeving minder aantrekkelijk voor allerlei ongedierte.

Alle maatregelen hebben het meeste effect wanneer u ze samen met uw buren en overige buurtgenoten neemt. Spreek elkaar er dus op aan wanneer er iets niet goed gaat op dit vlak.

Wanneer er, onverhoopt, toch sprake is van overlast neemt dan contact met de gemeente op. De gemeente kan gespecialiseerde mensen inzetten om u te adviseren en ratten effectief en met een minimale milieubelasting te bestrijden. De bestrijding door de gemeente richt zich op bestrijding in het openbaar gebied. Bestrijding op particuliere grond en in en rondom de woning is een verantwoordelijkheid van de eigenaar/bewoner.

Comments are currently closed.


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/